Grochowica Spirits
Nasza historia
Smak, zapach, tradycja – to hasło ściśle związane jest z naszą historią. Każdy z tych atutów jest wynikiem kontynuacji naszej wieloletniej tradycji, która początek ma w 1867 r., kiedy to powstała gorzelnia w Starym Strączu.
Stare Strącze to miejscowość w województwie lubuskim. W obecnym kształcie powstała w XX wieku, w wyniku połączenia Starego Strącza, Zalesia i Merzdorf oraz folwarków: Linderei i Kirch Vorwerk. Historia Starego Strącza sięga jednak średniowiecza, a jego największy rozwój przypada na XIX wiek. W 1862 r. Otto Rochard Ackermann nabył dobra i wprowadził nowoczesne metody gospodarowania. Prowadził m.in. wyspecjalizowaną uprawę zbóż i buraków cukrowych. To właśnie za jego czasów została wybudowana gorzelnia – w tamtych czasach, najnowocześniejsza w regionie.
Tradycje naszego zakładu sięgają wspomnianych czasów, dzięki przekazywanym przez gorzelników z pokolenia na pokolenie: wiedzy, doświadczeniu i znajomości tradycyjnych metod produkcji destylatu.
Obecnie Grochowica Spirits jest efektem synergii wiedzy oraz doświadczenia Gorzelni ze Starego Strącza oraz
Grochowica Spirits
Historia najlepszej kontrakcji alkoholu
MOC naszego flagowego produktu – Grochowicy Polskiej nie jest dziełem przypadku. 53,9% vol. to tzw. „punkt kontrakcji”. Najlepsza kontrakcja objętości występuje wtedy, gdy etanol z wodą zmieszany jest w stosunku molowym 1:3, co odpowiada 46,1 % wagi etanolu, czyli 53,9% objętości”.
Nasz destylat wyróżnia wyjątkowy, niepowtarzalny smak – dlatego Grochowica POLSKA idealnie komponuje się jako składnik oryginalnych drinków. Równie wspaniale podkreśla smak serwowanych dań. Szczególnie polecamy ją w towarzystwie wykwintnej perliczki.